Βαγγέλης Πάτρας

Υδατοσφαίριση
1996, Ατλάντα
6η Ολυμπιακή θέση

Ο Βαγγέλης Πάτρας (γεννημένος 17 Οκτωβρίου 1968, στην Αγριά) είναι Έλληνας πρώην αθλητής της υδατοσφαίρισης που συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.[1]

 

Διακρίσεις

1ος Σύλλογος: Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες
1986 – ‘96

Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς και Φαλήρου
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 Κύπελλα Άνοδος Υ.Ν.Ο. απο τη ΄Δ Εθνικη στην Α2 Εθνικη
 
1996 – 2001

Ναυτικός Όμιλος Χαλκίδος
2001- 2003

Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
2010 

Υδραϊκός Ναυτικός Όμιλος 
 

1986: Εθνική Ομάδα Νέων Βαλκανιονίκης (Αργυρό μετάλλιο)

1987 – ’97: Εθνική Ανδρών τρεις φορές συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 1988 κατέλαβαν

την 9η θέση, 1992 κατέλαβαν την 10η θέση και 1996 κατέλαβαν την 6η θέση

Παγκόσμια Πρωταθλήματα:1991 – 10η θέση1994 – 7η θέση

Παγκόσμια Κύπελλα:1995 – 7η θέση

1997 – 2η θέση

Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα:1989 – 9η θέση

1991 – 6η θέση

1993 – 6η θέση

1997 – 8η θέση

Πολεμικές τέχνες: Aikido 2o Dan (μαθητής της Janet Clift και του Eamonn Devlin στο Dojo

Aikido Αθηνών)

https://www.olympedia.org/athletes/54109

 

Ο Ευάγγελος (Βαγγέλης) Πάτρας, είναι Ολυμπιονίκης Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι πτυχιούχος ΚΦΑ του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έγγαμος και έχει τρεις κόρες. Ηρθε σε επαφή με το Αικίντο ύστερ’ από πολύχρονη και σε υψηλό επίπεδο ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Ο Βαγγέλης Πάτρας αγωνίστηκε σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (88, 92, 96) με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης. Παράλληλα επιδίδεται σε πολυποίκιλες ασχολίες, ενώ ειδικεύονται σε διάφορους αθλητικούς τομείς αλλά και σε θέματα σχετικά με τη μεθοδολογία και την ψυχολογία της άθλησης, τη διατροφή, την φυσικοθεραπεία και την πρόληψη/αποκατάσταση τραυματισμών. Κατά την πολύχρονη ενασχόλησή του με το AIKIDO έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, εντός κι εκτός Ελλάδος, κι έχει διδαχθεί από πολλούς Ιάπωνες Shihan.

Επίσης, έχει ταξιδέψει στο Τόκιο όπου έχει κάνει εντατικά, εξάσκηση στο Hombu Dojo.Ύστερα από χρόνια προπόνησης, υποστηρίζει την ιδέα της συνεχούς άθλησης, για την άσκηση όχι μόνο του σώματος, αλλά και του πνεύματος και παράλληλα τη βελτίωση των ικανοτήτων μας με στόχο τη μακρόχρονη υγεία και ευεξία μας.

Παράλληλα έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Αντιπρόεδρος στη Διοικούσα Επιτροπή του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού (Κανάλι 1 Πειραιάς), μέλος της Δ. Ε. του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και πρόεδρος της Δ. Ε. του Εθνικού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Πειραιά.

http://www.aikikaigreece.gr/gr/omospondia/8ema/59-%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82%2C-4%CE%BF-dan%2C-%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%91%CF%8A%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC

 

Συνέντευξη του Βαγγέλη Πάτρα

Γεννήθηκε στον Βόλο στις 17 Οκτωβρίου 1968. Είναι έγγαμος. Με την σύζυγό του Ευφροσύνη έχουνε τρεις κόρες τις Ειρήνη (22), Μαρία (20) και Αλίκη (17). Αγωνίσθηκε στους Ναυτικό Όμιλο Βόλου και Αργοναύτες (‘82-‘86), Εθνικό Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς Φαλήρου (‘86-‘96), Ναυτικό Όμιλο Χαλκίδος (‘96-2001), Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο (‘01-‘03) και Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο (‘11-‘12). Ένα από τα αξιοσημείωτα στην πλούσια τροπαίων καριέρα του με τον Εθνικό, στον τελικό Κυπέλλου του ‘91 με την Γλυφάδα, όπου βρήκε νικητή το σύλλογο του Πειραιά, είναι το γεγονός πως έπιασε τρία πέναλτις στην κανονική περίοδο του αγώνα. Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μόλις 3 μέρες πριν κλείσει τα 50 χρόνια του, τόσο σαν αθλητή, αλλά και άνθρωπο, αφού ο τρόπος που μιλά για όλα, κυρίως για τον Εθνικό μας, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι υποδειγματικός.

Από τον τελικό Κυπέλλου το ‘91 Εθνικός Πειραιά-Γλυφάδα, όπου έπιασε 3 πέναλτις στη κανονική περίοδο του αγώνα

Πότε και πως θυμάσαι την πρώτη σου επαφή, την γνωριμία σου με τον υγρό στίβο και τον Εθνικό Πειραιά.

Η επαφή μου με τον υγρό στίβο ήρθε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Μεγαλώνοντας στην Αγριά Βόλου δίπλα στην θάλασσα έμαθα κολύμπι από τον παππού μου και στη συνέχεια παίζοντας τα καλοκαίρια με τους φίλους στην θάλασσα. Όταν μπορούσα να κυκλοφορώ μόνος με το λεωφορείο γράφτηκα στον ΝΟΒΑ στο τμήμα υδατοσφαίρισης. Η πρώτη μου επαφή με τον Εθνικό ήταν η συμμετοχή μου στο Πρωτάθλημα Ελλάδος την περίοδο 1984-85 όπου παίξαμε στον Βόλο με αντίπαλο την μεγάλη ομάδα του Εθνικού.

Σου είχε κάνει κάποιο παιχνίδι τέτοια εντύπωση, ώστε να το θυμάσαι μέχρι και τις μέρες μας;

Είναι πολλοί οι αγώνες που θυμάμαι έντονα. Ο σημαντικότερος πιστεύω πως ήταν ο τελικός πρωταθλήματος του ‘94 όπου νικήσαμε τον Ολυμπιακό στα πέναλτις.Μπορείς να μου αναφέρεις ονόματα συμπαικτών σου που διατηρείτε έως τώρα τη φιλία σας;

Φίλοι είμαστε όλοι στον χώρο μας και έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Θέλω να γράψω για πολλούς μα η λίστα θα είναι μεγάλη. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον από τους συμπαίκτες και τους συναθλητές από αντίπαλες ομάδες γι’ αυτό και δεν θα γράψω ονόματα. Εύχομαι όμως όλα τα παιδιά να έχουν μια φιλία σαν αυτή που έχω εγώ με τον Φίλιππο Καϊάφα!

Πηγαίνεις να δεις τον Εθνικό από κοντά; Παρακολουθείς την πορεία του;

Δεν πηγαίνω τακτικά να παρακολουθήσω από κοντά την ομάδα αλλά πάντα κρατώ επαφή με την πορεία της ομάδας!

Υπήρξες διεθνής για πολλά χρόνια. Μίλησέ μας για τον ωραίο δίχως αμφιβολία σταθμό της καριέρας σου;

Είναι μεγάλη τιμή για τον αθλητή να φορά το σκουφάκι με το εθνόσημο. Είχα καλή πορεία πιστεύω! Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχα κάποιον να με συμβουλεύει και να με καθοδηγεί! Έζησα μεγάλες στιγμές με την εθνική ομάδα! Δυνατές συγκινήσεις θετικές και αρνητικές!

Οι αλλαγές που γίνονται στο άθλημα του πόλο, πιστεύεις πως κάνουν καλό ή κακό. Επιδρούν θετικά ή αρνητικά πάνω στους αθλητές-τριες;

Πιστεύω πως οι αλλαγές δεν γίνονται για τους αθλητές αλλά για να βελτιώσουν το θέαμα και την κατανόηση του αθλήματος από τους θεατές. Δεν πιστεύω ότι οι αθλητές επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αλλαγές. Τελικά οι αλλαγές απλά μας κρατούν απασχολημένους για λίγο ακόμη καιρό και δεν φέρνουν κάποια σημαντική ανατροπή στην παγκόσμια κατάταξη! Όλα πρέπει να αλλάζουν για να παραμένουν ίδια!

Ποιές διαφορές εντοπίζεις στην υδατοσφαίριση του τότε και του τώρα;

Στην εποχή μου το παιχνίδι ήταν πιο αργό με λιγότερη σωματική επαφή. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η σύγχρονη υδατοσφαίριση έχει υψηλότερες απαιτήσεις σε δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και τεχνικές δεξιότητες με την μπάλα!

Μετά το πέρας των υποχρεώσεών σου στην υδατοσφαίριση ασχολήθηκες με τις πολεμικές τέχνες και το αϊκίντο. Πως ακριβώς μπήκε αυτή η σκέψη σου στο μυαλό για να την πραγματοποιήσεις;

Με τον Νώντα Σαμαρτζίδη είχαμε συμφωνήσει ότι όταν σταματήσουμε το πόλο θα κάνουμε Aikido! Έτσι ξεκίνησα. Στην συνέχεια στη σκέψη μου να ασχοληθώ με την προπονητική κατάλαβα ότι ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού είναι η μάχη σώμα με σώμα έτσι ώστε κάθε παίκτης να αποκτήσει πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλό του. Αυτά με οδήγησαν στην πολεμική τέχνη την οποία αγάπησα και συνεχίζω να ασκούμε. Παράλληλα δημιούργησα ένα πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αθλητών της υδατοσφαίρισης το οποίο και εφαρμοζω στην προπόνηση των αθλητών μου.

Ποιά είναι τα χόμπι σου;

Χόμπι μου είναι η κυνοφιλία και η μελισσοκομία.

Ποιό είναι αυτό το μενού που σε ξετρελαίνει;

Η μεσογειακή διατροφή γενικά.

Ποιά κατά τη γνώμη σου είναι η καλλίτερη ομάδα του Εθνικού όλων των εποχών;

Ο Εθνικός έχει ζήσει μεγάλες δόξες. Θέλω να πιστεύω πως η καλύτερη ομάδα του Εθνικού μας θα είναι μια ομάδα στο μέλλον που θα κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

https://alexandrosmoundreas.weebly.com/interview-vangelis-patras.html