Α.Μ. Κωνσταντίνος

Ιστιοπλοΐα

Κατηγορία DRAGON

1960, Ρώμη, 1η Ολυμπιακή Θέση

Ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Β΄απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών στις 10-01-2023 – Έχοντας γενικευμένα προβλήματα υγείας, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Υγεία» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.  Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά τον θάνατό του.

Ο Κωνσταντίνος, ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς», μετέβησε μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη στην Νάπολη 40 μέρες πριν την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων. Οι τρεις συναθλητές ήθελαν οι τελευταίες εντατικές τους προπονήσεις να γίνουν στα νερά που θα αγωνίζονταν. Βέβαια, όπως παραδέχθηκαν αργότερα, δεν δυσκολεύτηκαν να εξοικειωθούν με την ιταλική θάλασσα. Το σημείο εκείνο τους θύμιζε πολύ τον κόλπο του Φαλήρου, γεγονός που, όπως αποδείχθηκε, τους ευνόησε ιδιαίτερα.

Οι τρεις συναθλητές – Κωνσταντίνος, Εσκιτζόγλου, Ζαΐμης.

Οι κούρσες ξεκίνησαν αρχές Σεπτεμβρίου. Οι έλληνες ιστιοπλόοι, που αγωνίζονταν στην κατηγορία «Ντράγκον» ξεκίνησαν απρόσμενα καλά. Δύο κούρσες πριν το τέλος είχαν ήδη εξασφαλίσει μία από τις θέσεις στο βάθρο. Πλέον ήταν αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να κατακτήσουν το χρυσό. Η τακτική τους ήταν να μένουν κοντά στους Αργεντίνους, οι οποίοι διεκδικούσαν επίσης την πρωτιά. Εκ του αποτελέσματος, η στρατηγική απέδωσε καρπούς.

Η ελληνική αποστολή κατάφερε να συγκεντρώσει 6.733 βαθμούς, έναντι 5.715 της Αργεντινής, και κατετάγη πρώτη. Ήταν μία ιστορική στιγμή. Το τελευταίο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που είχε κατακτήσει η Ελλάδα ήταν το μακρινό 1912 στη Στοκχόλμη, στο άθλημα του άλματος εις μήκος άνευ φόρας.

Την επομένη, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Κωνσταντίνος μαζί με τον Εσκιτζόγλου και τον Ζαΐμη ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Παρούσα στην τελετή απονομής, που γινόταν στο μικρό γραφικό λιμάνι της Σάντα Λουτσία στη Νάπολη, ήταν όλη η βασιλική οικογένεια, καθώς και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι.

Ο Κωνσταντίνος είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον βασιλιά τής Νορβηγίας, Χάραλντ Ε΄.

Δείτε Video από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της Ολυμπιάδας της Ρώμης

 

Μάιος 2011: Το Χρυσό Ολυμπιακό πλήρωμα της Ρώμης, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο Οδυσσεύς Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης. Ένα πλήρωμα που είχε να τρέξει μαζί με Dragon από το 1960.