Ανδρέας Κοσματόπουλος

Ιστιοπλοΐα, Κατηγορία 470
2000, Σίδνεϊ
8η Ολυμπιακή θέση

Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος (γεννημένος 26 Σεπτεμβρίου 1968) είναι Έλληνας ιστιοπλόος που συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.[1]

Ηταν μέλος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Το Μάιο του 1992 οι Ανδρέας Κοσματόπουλος – Θανάσης Παχούμας προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος θυμάται την πρόκριση:

«Τον Απρίλιο του 1992 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 στο Cadiz της Ισπανίας ήταν η τελευταία ευκαιρία για μας και την Ελλάδα να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Όριο πρόκρισης η 12η θέση σε 81 συμμετοχές, αρκετά δύσκολο αν όχι απίθανο, αφού οι προηγούμενες επιδώσεις των ελληνικών πληρωμάτων ήταν μεταξύ της 50ης και 70ης θέσης.

Πριν την 6η και οριστική τελικά ιστιοδρομία βρισκόμαστε στην 24η θέση της γενικής κατάταξης. Καλή επίδοση αλλά όχι αρκετή. Πρέπει τώρα να ρισκάρουμε. Ξεκινάμε καλά από την αριστερή πλευρά του στίβου και αφήνουμε το στόλο στα δεξιά μας. Αλλαγή του καιρού, στρίβουμε και περνάμε τη Νο 1 πρώτοι! Θέλουμε να κρατηθούμε ψηλά. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε φτασμένους αθλητές. Σ’ εκείνη λοιπόν την ιστορική κούρσα, τερματίζουμε στη δεύτερη θέση και επιστρέφουμε στο λιμάνι. Πλησιάζω στον πίνακα των αποτελεσμάτων και σαστίζω … έχουμε κάνει ένα βαθμολογικό άλμα στη γενική κατάταξη 12 θέσεων. Ενημερώνω το Θανάση, στέκεται αμίλητος, ο χρόνος νεκρώνει. Είμαστε 12οι και προκρινόμαστε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι καταφέραμε με τόσες αντιξοότητες μέσα σε έξι μήνες που γίναμε πλήρωμα. Το όνειρο μιας ζωής πραγματοποιείται και αλλάζει την πορεία μας στον αθλητισμό και τη φιλοσοφία μας στη ζωή. Εκείνη την αιώνια στιγμή γίναμε νικητές και κάναμε και πολλούς Έλληνες συναθλητές μας να πιστέψουν κι εκείνοι στις δικές τους δυνάμεις».

http://www.ncth.gr/content/istioploia-trigonoy-ston-noth-istoria?page=0,2

 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ με πλήρωμα τον Κώστα Τριγκώνη τερμάτισαν στην 8η θέση.

Οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης προκρίνονται με το 470 τους και για την Ολυμπιάδα του 2000. Στο Σίδνεϊ τερματίζουν 8οι και τα ονόματά τους καταγράφονται πλέον στην επίσημη λίστα των Ολυμπιονικών. Μετά την παγκόσμια νίκη τους το 1995 το μοναδικό αυτό πλήρωμα στα ιστιοπλοϊκά δρώμενα του Ομίλου και από τα κορυφαία της Ελλάδας, για άλλη μια φορά κάνει τα μέλη του Ν.Ο.Θ. υπερήφανα.

 

http://www.ncth.gr/content/istioploia-trigonoy-ston-noth-istoria?page=0,3

Αποτελέσματα

Ολυμπιακοί Αγώνες Αγώνισμα ΟΕ / Ομάδα Θέση Μετάλιο Πλήρες όνομα
1992 Summer Olympics Sailing GRE Andreas Kosmatopoulos
Two Person Dinghy, Men (Olympic) Thanasis Pachoumas 17
1996 Summer Olympics Sailing GRE Andreas Kosmatopoulos
Two Person Dinghy, Men (Olympic) Kostas Trigkonis 11
2000 Summer Olympics Sailing GRE Andreas Kosmatopoulos
Two Person Dinghy, Men (Olympic) Kostas Trigkonis 8
2004 Summer Olympics Sailing GRE Andreas Kosmatopoulos
Two Person Dinghy, Men (Olympic) Kostas Trigkonis 18
2008 Summer Olympics Sailing GRE Andreas Kosmatopoulos
Two Person Dinghy, Men (Olympic) Andreas Papadopoulos 12

https://www.olympedia.org/athletes/62646

 

Top