Αιμιλία Τσουλφά, ένα θηρίο πείσματος και σθένους

Συνέντευξη του μέλους του Συλλόγου μας, Αιμιλία Τσουλφά στο athletestories.gr

 

Τα τρία κορίτσια σπίτι… κι ο άντρας άγρυπνος, επί ποδός. Κι η τηλεόραση ανοιχτή, φυσικά, πώς αλλιώς!

Γιατί, εκεί, στην Ιαπωνία επιτελείται ένας άθλος, μια μοναδικότητα, κάτι το ανεπανάληπτο: Η μαμά και η γυναίκα, σε ηλικία 48 ετών, δύο μηνών και δεκατριών ημερών, μπαίνει και πάλι στον χορό, σ’ αυτόν τον κορυφαίο χορό του πλανήτη, τους Oλυμπιακούς, ούσα η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα αθλήτρια που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση.

Και πάνω που εκείνο το ολόλαμπρο πλάνο της 31ός ετών αθλήτριας που, με τη Σοφία Μπεκατώρου, το 2004, τις έδειχνε με το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι, είχε πάρει να θαμπώνει, πήρε ξανά λάμψη. Γιατί η Αιμιλία Τσουλφά, αυτό το θηρίο πείσματος και σθένους, προ τεσσάρων μηνών, στο παγκόσμιο της Πορτογαλίας, με πλήρωμα  την εικοσάχρονη Αριάδνη Σπανάκη, πέτυχε το ύψιστο: Την πρόκριση στο Τόκιο.

Η Αιμιλία, μετά τον θρίαμβο στους Ολυμπιακούς της χώρας μας, σα να είχε κουραστεί, σα να είχε μπουχτίσει, μετά την τρίτη συμμετοχή, μετά της Ατλάντα και του Σίδνεϋ, και τα παράτησε. Παντρεύτηκε, έκανε τα τρία τις κορίτσια και πορεύτηκε, για κάμποσα χρόνια, στη δίνη της οικογένειας, των υποχρεώσεων, αυτής της ανθρώπινης κανονικότητας, τόσο ξένης με τις ξέφρενες απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Ήταν κάποιες Σειρήνες, ήταν κάποια άλλη φωνή από μέσα της;

Πάντως, η Αιμιλία, προ μηνών, αποφάσισε να ξαναμπεί στον χορό και, τότε, μου είχε πει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα βάλει καν σαν στόχο, βγήκε πολύ αυθόρμητα, μπήκα κι έτρεξα έναν αγώνα με την Αριάδνη που δεν είχε πλήρωμα. Μπήκα, χωρίς να σκεφτώ ούτε προκρίσεις, ούτε ολυμπιάδες, ούτε τίποτα. Και λίγο-λίγο, μετά, άνοιξε η όρεξη που λένε»…

Όταν την ξαναβρήκα στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την εμφάνιση-στολή της ομάδας στο Τόκιο, πιάσαμε λίγο την κουβέντα κι ήταν ώριμη και κατασταλαγμένη και σοφή. Είχε την σοφία των μεγαλύτερων ανθρώπων που ποτέ, μα ποτέ δεν μιλούν για το άδηλον μέλλον, κάνοντας προβλέψεις. Κι όσο κι αν την πίεσα για θέσεις και διακρίσεις, περιορίστηκε σε γενικότητες: «Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε, εμένα πάντα αυτό μου αρέσει, να βελτιώνομαι και  να είμαι η καλύτερη που μπορώ, το αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε, φυσικά, ποιο θα είναι»!

Εδώ που τα λέμε, η Αιμιλία Τσουλφά είναι σα να ‘χει ήδη ανέβει στο βάθρο, γιατί μια γυναίκα που έχει τέτοιο πάθος, δύναμη και, φυσικά, τρομερές ικανότητες, σ’ αυτό που άλλοι ονομάζουν «δύση», ανέτειλε ξανά, γράφοντας στο βαρύ βιβλίο των ρεκόρ το όνομά της.

Μάλιστα, για να σφραγίσει το εισιτήριο, η 48χρονη μαζί με την 20χρονη υποσκέλισαν, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μαρτίου, τα μεγάλα φαβορί για Τόκιο, Μαρία Μπόζη-Ραφαηλία Κλωναρίδου, οι οποίες ετοιμάζονταν για Ιαπωνία, σίγουρες και αισιόδοξες!

Όπως και να ‘χει, η λογική χαρακτηρίζει αυτήν την εμφάνιση ως κύκνειο άσμα, ως έναν αποχαιρετισμό στα όπλα για την Αιμιλία. Φαντάζει υπερβολή ή και ανέφικτη μια περίπτωση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, τρία χρόνια μετά. Γι’ αυτό και αυτός ο αγώνας στην Ιαπωνία φαντάζει τόσο σημαντικός και ιδιαίτερος.

Και -κλείνοντας- μια άλλη τηλεόραση, εκτός απ’ αυτή του σπιτιού της, με τον άντρα και τα παιδιά της μπροστά, θα είναι σίγουρα ανοιχτή: Αυτή της Σοφίας, της Σοφίας Μπεκατώρου, του κοριτσιού, με το οποίο, τότε, στα ωραία χρόνια, το 2004, μοιράστηκαν το Χρυσό μετάλλιο στα «470», γνωρίζοντας την αγωνιστική κορύφωση του διδύμου τους. Γιατί η Σοφία θα την βλέπει, έχοντας πάρει την απόφαση του αθλητικού «αντίο», αλλά πάντα μένοντας κοντά στον χώρο.

Έζησαν πολλά, τα πάντα μαζί, και τα χειρότερα. Γιατί σαν τώρα ηχεί στ’ αφτιά μου ο σπασμένος τόνος της φωνής της, στις αρχές της χρονιάς, όταν της τηλεφώνησα, για να μου σχολιάσει το βράδυ της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας…, όταν το 22χρονο κορίτσι γύρισε, μετά το συμβάν, στο δωμάτιο ξενοδοχείου που μοιράζονταν: «Δεν μου είχε πει κάτι τότε, δεν έγινε κάτι που με παραξένεψε, κάτι που μ’ έκανε να σκεφτώ ότι κάτι συνέβη. Και είναι σοκαριστικό, γιατί μπορεί να ακούγονται μέσα στον αθλητισμό τέτοια περιστατικά, αλλά όταν συμβαίνει τόσο κοντά σου και δεν το έχεις αντιληφθεί και συνδυάζοντας, φυσικά, όλα τα πράγματσ, για εμένα ήταν ένα μεγάλο σοκ»…