Αθανασία Τσουμελέκα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 2/1/1982
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Πρέβεζα
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αξιωματικός Ε/Δ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ολυμπιακός, Αστέρας Πρεβέζης

 

Η Αθανασία Τσουμελέκα (Πρέβεζα, 2 Ιανουαρίου 1982) είναι Ελληνίδα πρώην αθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του βάδην. Κατέκτησε την πρώτη θέση στην απόσταση των 20 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Συμμετοχές σε αγώνες

Η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση έγινε το 2002 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, όπου με επίδοση 1.31.25 κατέλαβε την ένατη θέση και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ για τα 20 χιλιόμετρα.

Το 2003 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για αθλήτριες κάτω των 23 ετών στο Μπίντγκοτζ με επίδοση 1.33.55. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 στο Παρίσι, όπου κάνοντας μια εξαιρετική κούρσα κατέλαβε την 7η θέση με επίδοση 1.29.34.

Την επόμενη χρονιά, το 2004, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πραγματοποιώντας κούρσα αναμονής, πήρε το προβάδισμα στα μέσα περίπου της κούρσας και άντεξε μέχρι το τέλος κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 1.29.12.

Το 2005, αν και αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα που της στέρησαν τη δυνατότητα για μια καλή προετοιμασία, επιδίωξε και κατάφερε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2005 του Ελσίνκι. Παρά τα προβλήματα, η Τσουμελέκα πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και ενώ βρισκόταν στην 3η θέση με μεγάλη διαφορά από την 4η, ώσπου δέχθηκε τρίτη παρατήρηση και ακυρώθηκε, χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Όπως η ίδια δήλωσε αργότερα, τη στιγμή εκείνη σκέφτηκε ακόμα και να σταματήσει τον αθλητισμό.

Το 2006 εγκατέλειψε τις προπονήσεις λόγω εγκυμοσύνης. Σύζυγoς και προπονητής της είναι ο Νίκος Δημητριάδης.

Το 2007 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στην Οσάκα αλλά εγκατέλειψε πριν από το τέλος του αγώνα.

Το 2008 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, όπου κατέλαβε την 9η θέση, καταρρίπτοντας μάλιστα το πανελλήνιο ρεκόρ, με επίδοση 1:27:54.[2]

Η Αθανασία Τσουμελέκα έβαλε στις καρδιές των Ελλήνων το βάδην. Από μικρή στην Πρέβεζα έπαιρνε τους δρόμους κάνοντας σκληρή προπόνηση και όνειρα για το μέλλον. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν το 2000 όταν πήρε την 4η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Ένα χρόνο αργότερα άρχισαν να έρχονται και τα μετάλλια, όπως το αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων για να φτάσουμε στο 2003, όταν πήρε την 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού. Στην Αθήνα έκανε την καλύτερη κούρσα της ζωής, πήρε το προβάδισμα από το 17ο χιλιόμετρο και γνώρισε την αποθέωση στο Ολυμπιακό Στάδιο από 40.000 φιλάθλους κόβοντας πρώτη το νήμα.

Να διανύσεις 20χλμ τον Αύγουστο στην Αθήνα όσο καλές και αν είναι οι καιρικές συνθήκες η ζέστη θα είναι αισθητή… πόσο μάλιστα όταν ο συναγωνισμός είναι στα ύψη και το πάθος για τη νίκη και την κατάκτηση Ολυμπιακού μεταλλίου το εκτινάσσουν ακόμη ψηλότερα.

Η Αθανασία Τσουμελέκα όμως επέδειξε ισχυρά ψυχικά και σωματικά προσόντα, σωστή και μελετημένη τακτική που προφανώς ήταν σχεδιασμένη από την προετοιμασία της για αυτόν τον αγώνα ο οποίος είχε το δικό του ειδικό βάρος και πόσο μάλιστα το ειδικό βάρος του μεταλλίου που κατέκτησε σε ένα επίπονο και ιδιαίτερο αγώνισμα.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας του 2004 ήταν ένα διαφορετικό κίνητρο στους Έλληνες και στις Ελληνίδες της Ολυμπιακής Ομάδας. Αγωνίζονταν μπροστά στο κοινό τους, στην πατρίδα, σε γνώριμες συνθήκες, στο… σπίτι τους και αυτό τους γέμιζε περισσότερο άγχος αλλά τους έδινε κι ένα ακόμη κίνητρο…

Στις 09:00 δόθηκε η εκκίνηση έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο ενώ ο τερματισμός θα γινόταν μέσα στο Ολυμπιακό  Στάδιο.

Με την εκκίνηση η Τσουμελέκα και μέχρι το 10ο χιλιόμετρο ήταν στο γκρουπ των προπορευόμενων το οποίο πέρασε σε 45.16. Στο 14ο περίπου χιλιόμετρο άρχισε να εμφανίζει κάμψη στον ρυθμό της και να υποχωρεί αλλά βρήκε τη δύναμη, την εμψύχωναν και οι παροτρύνσεις των φιλάθλων που βρίσκονταν στη διαδρομή και άρχισε να κερδίζει έδαφος.

«Μέχρι το 14χλμ ένοιωθα πολύ καλά αλλά μετά άρχισα να κουράζομαι. Εγώ είχα όμως τους φιλάθλους στο πλευρό μου και έτσι ανέκαμψα στη συνέχεια. Αρχικά στο μυαλό μου είχα την κατάκτηση μίας θέσης στην πρώτη οκτάδα»… δήλωνε τότε η Τσουμελέκα.

Στο 16ο χιλιόμετρο περνά στην τρίτη θέση και έχει μπροστά της στη δεύτερη θέση την 30χρονη Τζέιν Σάβιλ από την Αυστραλία και την έμπειρη 34χρονη Ρωσίδα Ολυμπιάδα Ιβάνοβα που προηγείται.

Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης βρήκε εκείνα τα αποθέματα ψυχής, ανεβάζει το ρυθμό της,  προσπερνά στο 18ο την Ρωσίδα πρωταθλήτρια και τίθεται επικεφαλής μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους στους δρόμους έξω από το στάδιο αλλά και μέσα στο στάδιο που οι Έλληνες φίλαθλοι περίμεναν τον τερματισμό.

Η Αθανασία Τσουμελέκα μέσα σε αποθέωση συγκλονίζει εκείνο το Αυγουστιάτικο πρωϊνό τους φιλάθλους που βρίσκονται στο στάδιο με την προσπάθειά της…

Εμφανίζεται πρώτη στην βόρεια είσοδο του σταδίου και διασχίζοντας την μεγάλη ευθεία των 100 μέτρων πετά προς τον τερματισμό. Την ακολουθεί ελάχιστα πίσω της η Ιβάνοβα και λίγο πιο πίσω η Σάβιλ αλλά η Τσουμελέκα δεν αφήνει σε καμία πια να της χαλάσει το όνειρο…

Τερματίζει πρώτη σε 1ώρα 29.12 και πίσω της η Ιβάνοβα σε 1 ώρα 19.16 και η Σάβιλ σε 1 ώρα 29.25. Έντονος συναγωνισμός και με τα μετάλλια να κρίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου..

«Στα τελευταία μέτρα προσπάθησα πάρα πολύ, ο κόσμος με έσπρωχνε προς τον τερματισμό. Τότε πίστεψα και στη νίκη. Πριν τον αγώνα ήμουνα νευρική και αγχωμένη, όταν όμως δόθηκε η εκκίνηση ένοιωσα πολύ ήρεμη»…δήλωσε μετά το τερματισμό της η Αθανασία Τσουμελέκα.

Διακρίσεις

Τέταρτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων του 2000, δεύτερη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων του 2001, τέταρτη στο ευρωπαϊκό κύπελλο βάδην το 2001.

epa000258633 Greek’s Athanasia Tzoumeleka raises her arms while crossing the finish line to take the gold medal in the women’s 20km Walk at the Athens 2004 Olympic Games. epa/dpa Andreas Altwein EPA/Andreas Altwein