Άννα Βερούλη

Η Άννα Βερούλη (γεννήθηκε 13 Νοεμβρίου 1956) είναι Ελληνίδα πρώην πρωταθλήτρια του ακοντισμού και σήμερα στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπήρξε μαζί με τη Σοφία Σακοράφα μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως αθλήτριες στο αγώνισμα του ακοντισμού κατά το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980, ενώ αποτέλεσαν παράλληλα το πρώτο μεταπολεμικό δείγμα ανάκαμψης του ελληνικού γυναικείου αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο διακρίσεων.

Αθλητική σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 13 Νοεμβρίου 1956. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 14 χρόνια της και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1993, σε ηλικία 36 ετών. Σημαντικότερη στιγμή στη σταδιοδρομία της υπήρξε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου το 1982 στην Αθήνα με επίδοση 70,02 μέτρα (πρώτο χρυσό μετάλλιο για Ελληνίδα στη διοργάνωση), ενώ ακολούθησε ένα χρόνο μετά στο Ελσίνκι το χάλκινο μετάλλιο στο Α΄ Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου με 65,72 μέτρα.

Την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες ήταν η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο στο στίβο μετά από πολλά χρόνια, ωστόσο πιάστηκε να έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία νανδρολόνη και αποκλείστηκε από τους αγώνες.[2] Είχε ούτως ή άλλως και αγωνιστικά αποκλειστεί στον προκριματικό γύρο με επίδοση 58,62 μέτρα και η επίδοση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη.

Μετείχε επίσης και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 και του 1992, όπου και πάλι δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, με επιδόσεις 57,60 μέτρα και 59,56 μέτρα, αντίστοιχα.

Διακρίσεις – Τιμές

Το 1993 ο Δήμος Καβάλας έδωσε στο στάδιο ποδοσφαίρου που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης το όνομά της (Δημοτικό Στάδιο Άννα Βερούλη), θέλοντας να την τιμήσει. Το στάδιο αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο νομό με πρώτο το «Ανθή Καραγιάννη». Το στάδιο είχε χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών ωστόσο έχουν γίνει κάποιες αλλαγές το 2010.

Στο παλμαρέ της έχει και άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως:

Επίσης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ 6 φορές, με τελευταία επίδοση τα 70,02 μέτρα που της χάρισαν και το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (9 Σεπτεμβρίου 1982).

Πολιτική σταδιοδρομία

Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την πολιτική, αρχικά ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής με την ιδιότητα της αντιδημάρχου αθλητισμού του Δήμου και στη συνέχεια (από το 2002) ως εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος (και μάλιστα πρώτη σε σταυρούς) στην Υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Φώφης Γεννηματά, αρμόδια και πάλι για θέματα αθλητισμού και νεολαίας. Το 2010 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη.

Πίνακας μεταλλίων
Χώρα συμμετοχής: Ελλάδα Ελλάδα
Στίβος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χάλκινο 1983 Ελσίνκι Ακοντισμός
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου
Χρυσό 1982 Αθήνα Ακοντισμός

Top